به مناسبت 12 اسفند روز جهانی حیات وحش
" وبیان" به نقل از وبلاگ"انجمن اندیشه ورزان برنا- شهرستان عسلویه" نوشت:
به مناسبت روز جهانی حیات وحش دوشنبه 12 اسفند بازدید از پرورشگاه جبیر در دهستان زبار برگزار شد.
امسال اولین سالی است که روز 12 اسفند(سوم مارس) با نام روز جهانی حیات وحش در دنیا معرفی می شود و بالطبع سازمان حفاظت محیط زیست با همکاری ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها و تشکل های مردم نهاد فعال در حوزه محیط زیست برنامه های متنوعی را برای برگزاری این روز در نظر دارد که مهمترین هدف آن معرفی و شناساندن حیات وحش کشور می باشد.
در یک نگاه کلی، فعالیت های جمعیت روزافزون بشر در قرون اخیر ، ما را مواجه با بحران های زیست محیطی کرده است. افت کیفیت و تخریب زیستگاهها باعث شده تا بسیاری از گونه های گیاهی و جانوری که نقش کلیدی در حمایت از زندگی ما دارند در معرض کاهش شدید جمعیت و حتی انقراض قرار گیرند. جمعیت در حال رشد انسانی و نیز افزایش میزان مصرف هر فرد بحران انقراض را به شدت سرعت بخشیده است. شاید انقراض بزرگ و گسترده، نظیر آنچه که در دوران کهن به وقوع پیوست و تمام دایناسورها را نابود کرد، در راه باشد. تخریب یا از بین رفتن زیستگاهها و آلودگی در کشورهای در حال توسعه بطور خاص حاد و بحرانی می باشد و این در حالیست که بیشترین تنوع گونه ای و غنی ترین مراکز بوم زادی (اندمیسم) در این کشورها قرار دارد.
بروز و ادامه این روند زنگ خطری برای جامعه علمی و طبیعت گرای جهان بود تا نسبت به جلوگیری یا توقف موج تخریب تنوع زیستی (شامل زیستگاهها و گونه ها) و انقراض گونه های حیات وحش دست به کار شوند و با توجه به ابعاد مختلف علمی موضوع بتوانند درمانی را برای این بیماری تجویز کنند. نتیجه عوامل فوق الذکر منجر به این شده است که از تعداد کل گونه های جانوری مهره دار جهان (بیش از 61 هزار گونه) قریب به 6 هزار گونه در معرض تهدید قرار گیرند.
کشور عزیزمان ایران به خاطر تنوع جغرافیایی و اقلیمی خود دارای تنوع گونهای بسیار ارزشمندی است. بر اساس آخرین بررسی و گزارشات کارشناسی حدود 1140 گونه جانوری از پستاندار، پرنده، خزنده، دوزیست و ماهیان آبهای داخلی در اکوسیستمهای خشکی و آبهای داخلی 5 بیوم کشور زیست میکنند.
از میان این گونهها، گونههای زیادی هستند که آخرین بازماندههای آنها در ایران هستند. از جمله این گونهها میتوان به یوزپلنگ آسیایی، گوزن زرد ایرانی، گورخر، سمندر لرستانی و غیره اشاره کرد. با توجه به چالشها و عوامل تهدید موجود در ایران از جمله تخریب و تکه تکه شدن زیستگاهها، شکار و صید بیرویه و خشکسالی، حدود 4/6 % از گونههای مهرهدار ایران (74 گونه) در معرض تهدید هستند. چنانچه روند تخریب زیستگاهها و سایر عوامل تهدید ادامه داشته باشد، حیاتوحش کشور با تهدید جدی مواجه خواهد بود و در سالهای آتی برخی گونههای ارزشمند را از دست خواهیم داد و به فهرست گونههای منقرض شده افزوده خواهد شد.
لذا با عنایت به موضوعات ذکر شده، سازمان حفاظت محیط زیست در راستای وظایف محوله قانونی و رسالت ملی و میهنی خود همچنین پیرو منویات مقام معظم رهبری و ریاست محترم جمهوری، سعی برآن دارد تا به منظور حفظ و حراست از گنجینه با ارزش حیات وحش کشور ضمن کاهش عوامل تهدید کننده و تاثیرات آنها و تسهیم پایدار منابع، از طریق معرفی و شناساندن ارزشهای حیات وحش به عموم مردم این امانت خدادادی را به نسل آتی منتقل کند.
- ۹۲/۱۲/۱۴